Jak rozpoznać i wyleczyć alergię pokarmową?

Zdarza się, że organizm uznaje za wroga, przed którym musi się obronić jakąś substancję będącą składnikiem naszej diety. Po zjedzeniu uczulającego pokarmu występuje silna reakcja immunologiczna. Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć zarówno układu pokarmowego jak i skóry. Po zjedzeniu wywołującej nietolerancję substancji pacjent odczuwa bóle żołądka, jelit, zmaga się z biegunką albo wymiotami. Na skórze pojawiają się plamy, krosty, zaczerwienienia, którym towarzyszy dokuczliwy świąd. Ciało puchnie, staje się czerwone. To oznaka tego, że być może mamy do czynienia z alergią pokarmową. Zdarza się, że objawy nietolerancji są bardzo trudne do rozpoznania, ponieważ mogą oznaczać wiele innych chorób. Czasami kontakt z uczulającymi pokarmem jest przyczyną przewlekłego zmęczenia, problemów ze snem, osłabienia. Leczenie alergii pokarmowej rozpoczyna się od testów, które mają za zadanie stwierdzić, jaka substancja wywołuje nadmierną reakcję immunologiczną organizmu. Dopiero po otrzymaniu wyników badań możemy przystąpić do eliminacji tego składnika z diety. Czasami trzeba będzie się wspomóc także lekami odczulającymi. Alergie pokarmowe występują i u dzieci, i u dorosłych, a najczęściej wywołują je gluten, laktoza i orzechy.