Kiedy należy obniżać gorączkę

Gorączka kojarzy się nam zazwyczaj z charakterystycznym objawem infekcji bakteryjnej lub wirusowej, jednak tak na prawdę jest ona nie tyle chorobą samą w sobie, co reakcją obronną organizmu, próbującego zwalczyć bakterie i wirusy. Typowa temperatura jaką ma zdrowy człowiek, czyli 36, 6°C to idealne warunki dla drobnoustrojów chorobotwórczych. Podnosząc ciepłotę ciała organizm pobudza układ odpornościowy do walki, a także rozpoczyna produkcję substancji działających przeciwzapalnie. Temperatura w zakresie 37, 5 – 38, 7°C nie jest więc wskazaniem do natychmiastowego stosowania środków przeciwgorączkowych lecz raczej do odpoczynku i "przeleżenia" infekcji. Istnieje jednak grupa osób, dla których sytuacja taka jest niekorzystna i powinni oni przyjąć środki przeciwgorączkowe. Są to chorzy mający problemy z sercem i układem krążenia, a także chorujący przewlekle na inne choroby. Również osoby, które źle znoszą gorączkę, na przykład reagując na nią silnymi bólami głowy, zaliczają się do tej grupy. Temperatura ciała powyżej 39°C lub niższa ale utrzymująca się powyżej dwóch dni ZAWSZE jest wskazaniem do obniżenia. Osłabia ona znacząco organizm i i zamiast pomagać – szkodzi.