Mangan i jego rola w zdrowej diecie

Każdy z nas chciałby się cieszyć zdrowiem i dobrą formą, każdy z nas może przyczynić się do spełnienia takich marzeń. Zdrowa dieta, w której znajdą się najważniejsze witaminy oraz składniki mineralne, to podstawa w drodze do zdrowia. By uchronić się przed wieloma dolegliwościami, należy w porę zadbać, by w naszym menu pojawiły się te produkty, w których znajduje się mangan. Dlaczego jest on tak ważny?
Mangan ma ogromny wpływ na proces tworzenia się hormonów tarczycy, odgrywa jednocześnie bardzo ważną rolę w procesie trawienia. Bez niego nasz układ nerwowy narażony jest na szereg problemów, zwiększa się też ryzyko wystąpienia tak groźnej choroby kości, jaką jest osteoporoza.
Takie składniki mineralne, jak mangan, odgrywają w naszym organizmie bardzo ważną rolę, a zdrowa dieta nie może się obejść bez tych produktów, które są jego najlepszym źródłem. Orzechy i pełne ziarna zbóż to produkty, po które z pewnością warto sięgać z myślą o manganie. Dobrym źródłem manganu są też zielone warzywa oraz buraki – cenny składnik zdrowego menu oraz podstawa wielu pysznych dań i sałatek.