Objawy i leczenie alergii pokarmowych

Zdarza się, że jakiś składnik diety wywołuje bardzo silną reakcję obronną organizmu – mamy wtedy do czynienia z alergią pokarmową. Uczulenia na substancje spożywcze dotyczą zarówno dzieci jak i dorosłych. Do substancji, które najczęściej wywołują alergie, nalezą mąka pszenna, mleko i orzechy. Objawy alergii skórnej mogą być różne i dotyczyć układu pokarmowego lub skóry. Alergia często objawia się bólami brzucha, biegunką lub wymiotami. Sygnałem, że nie tolerujemy jakiegoś produktu spożywczego, mogą być także zmiany skórne – wysypka, plamy, swędzenie. Czasami alergia jest bardzo podstępna i daje o sobie znać wywołując dolegliwości typowe dla wielu chorób: bóle głowy, chroniczne zmęczenie, osłabienie organizmu. Zdiagnozowanie alergii i ustalenie, jaki składnik diety wywołuje nadmierną reakcję obronną organizmu, często jest trudne i trwa miesiącami. Leczenie alergii pokarmowej może rozpocząć się dopiero wtedy, kiedy ustalimy, co wywołuje uczulenie. Pierwszym krokiem terapii jest wyeliminowanie z diety szkodliwej substancji. Jeśli to nie przyniesie pożądanych skutków i reakcja alergiczna nie ustąpi, konieczne może się okazać leczenie farmakologiczne. Leczenie alergii pokarmowej wymaga cierpliwości i konsekwencji.